AÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Toprak ve ekibi tarafından yürütülen çalışma, dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilen “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) dergisinde yayımlandı. dünya. Araştırma bulgularına ilişkin açıklama yapan Toprak, MOLEN’in 2014 yılından bu yana böcekler üzerinde çalıştığını söyledi.
Karaciğer yağlanması, obezite ve diyabet gibi hastalıkların birçok insanı ilgilendiren sağlık sorunları olduğunu vurgulayan Toprak, bu hastalıkların tedavisinde ve yollarının anlaşılmasında fare, sıçan ve sirke sineği gibi modellerin kullanıldığını söyledi.
Bu canlıların yağ biriktirme ve yakma yeteneklerinden ziyade, uygulanan herhangi bir molekülün reaksiyonu ve durumunun algılanması için kullanıldığını belirten Toprak, son çalışmalarında patates böceği üzerinde araştırma yapmayı çok uygun olduğu için tercih ettiklerini söyledi. temel genetik susturma teknolojisi için.
“Patates böcekleri kışı 6 ay boyunca yemeden, içmeden yeraltında geçirirler”
prof. Patates böceğinin kış uykusuna yatan canlılar olduğunu belirten Dr. Toprak, şöyle devam etti:
“Patates böceği ile ilgili önemli bir nokta ile başladık; o da bu canlıların ‘hazırda bekletme’ dediğimiz kış uykusuna yatmalarıdır. Patates böceği yaklaşık 6 ay boyunca kışı yer altında yemeden içmeden geçirir. Şu soruyu sorduk. : ‘Acaba bu canlılar 6 ay mı yaşıyorlar bu süreçle nasıl başa çıkacaklar?’ Sonuç olarak, bu süreçle yüzleşmek ve üstesinden gelmek için önceden birikmiş yağın ana enerji kaynağı olduğunu keşfettik.
Sonraki analizimiz, lipit metabolizmasıyla ilgili bu genlerin çoğunun insanlarda olduğu gibi var olduğunu gösterdi. Buradan yola çıkarak insanların nerelerde lipitleri çok iyi yakamadıklarını ve neden karaciğer yağlanması, obezite gibi hastalıklara yakalandıklarını araştırmaya başladık. Bu böcekler önceden birikmiş lipitleri başarılı bir şekilde yaktıklarına göre, bunu nasıl yapıyorlar? “Patates böcekleri üzerinde yaptığımız çalışma bu açıdan gerçekten iyi bir çalışmaydı.”
“GİYENLERİN ŞEKER İÇERİĞİ YAĞLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR PARAMETREDİR”
prof. Dr Umut Toprak, çalışmanın bir diğer önemli bulgusunun patates böceklerindeki şeker-yağ oranıyla ilgili olduğunu söyledi. İlk bilgilerin patates böceklerinde biriken yağların yiyeceklerden gelip gelmediği sorusunu gündeme getirdiğini söyleyen Toprak, yapılan çalışmalarda böceklerin yiyeceklerdeki yağların yanı sıra şekerden de yağ biriktirdiğini söyledi.
Patates böceğinin patates bitkisinin yapraklarıyla beslenirken büyük miktarda şeker emdiğini kaydeden Toprak, şöyle konuştu: “Bu şekeri bu kadar yoğun miktarda kullanım ve lipit üretimi için kullanıyorlar. İnsanlarda ya da diğer memeli modellerinde yağların sentezinde kaynak olarak kullanıldığına ilişkin burada “Şeker içeriğinin yağ açısından mutlaka dikkate alınması gereken bir parametre olduğu” bilgisini paylaştı.
“BU GENLERİN ÇALIŞMASI SAYESİNDE KIŞ AYLARINDA YAĞLAR BİRİKİMİ VE YAKILABİLİR”
prof. Dr. Toprak, kış mevsiminde yağ oranının artması nedeniyle insanların genellikle kilo sorunu yaşadığına dikkat çekti. Ancak birçok canlı grubunda yağdaki bu artışın “hayatta kalma mücadelesi” anlamına geldiğini belirten Toprak, şöyle konuştu: “Bunu patates böceği ile de gösterdik, patates böceği sonbaharda, sürenin ve yoğunluğun azalmasına bağlı olarak aşırı yağlanıyor. Işık ve yağ miktarı tesadüf değil. Yağda rol oynayan genler de biliniyor. “Bulduğumuz genler insandakiyle aynı ve bu nedenle yağ, kış boyunca vücutta birikip yakılabiliyor. bu genler. Çalışmamızın en önemli sonucu budur.” bilgisini verdi.
“OBEZİTE GİBİ HASTALIKLARIN GERÇEK PLANLARINI ANLAMAK ÖNEMLİ”
Patates böceklerinin potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Toprak, böceklerin yağ biriktirme ve yakma mekanizmalarını anlamanın, insanlarda yağlı karaciğer ve obezite gibi sağlık sorunlarının çözümü veya bu hastalıkların biyokimyasal arka planının anlaşılması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Patates böceğinin yağlanmasının bir nevi “fabrika ayarı” olduğunu belirten Toprak, şöyle devam etti:
“Yağ yakma mekanizmalarında özellikle rol oynayan bazı anahtar genler var, bunlardan en önemlisi glukagon. Yine glukagon benzeri peptitler yoluyla kilo verme veya yağ yakma konusunda çok önemli çalışmaları hayvanlar üzerinde modelleyerek yürütüyoruz. Dolayısıyla glukagon benzeri peptitler üzerinde çok önemli çalışmalar yapacağız, benzer bir peptitin memeli modelinde yağı azaltıp azaltmadığını ortaya koyacağız. Doğrudan ağızdan uygulandığında “Yağ yakımında kısa sürede sonuç vereceğine dair umut var.”