Cumartesi, Ocak 4

Yılbaşı gecesi 'Kalp Tsunamisine' dikkat! Çok çeşitli tablolarla bu hatalardan kaçının

Kardiyoloji Anabilim Dalı Prof. Yılbaşı sofralarının genel olarak yüksek kalorili, yağlı, şekerli ve tuzlu yiyeceklerden oluştuğunu belirten Dr. Koçaş, şu uyarılarda bulundu:

“Yağlı gıdalar aşırı tüketildiğinde inflamasyonu artırarak kalp-damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Aşırı tuz tüketimi kan basıncını yükseltir ve kalbin iş yükünü artırır. Gazlı ve şekerli içecekler kan şekerini hızla yükseltip damar sağlığına zarar verebilir. Kuruyemişler sağlıklı yağlar içermesine rağmen fazla tüketildiğinde kalori alımı artar. Tatlılar ise kan şekerinizi hızla yükselterek damar ve kalp sağlığınızı riske atabilir. “Kalp sağlığını korumak için bu yiyecek ve içecekleri ölçülü tüketmek şart.”

ALKOL TÜKETİMİ KALBİN RİTİMİNİ BOZUYOR

Prof., alkolün kalp sağlığına olan etkilerinden de bahsetti. Dr. Koçaş, “Alkol tüketimi kalp ritmini bozarak atriyal fibrilasyonu tetikleyebiliyor. Ayrıca alkolün sinir sistemi üzerindeki etkisi de kalp atışlarının hızlanmasına neden olarak aritmilere yol açabiliyor.”

KAYGI İLE KALP SORUNLARI ARASINDAKİ FARK

Yılbaşından sonra en sık karşılaşılan durumlara dikkat çeken Prof. Dr. Koçaş, şunları söyledi: “Normalden farklı yemek yediğiniz bir akşamın ardından kalp atışınız hızlı görünebilir ancak bu durum atriyal fibrilasyondan farklıdır. Atriyal fibrilasyonda kalp atışları düzensizdir ve buna nefes darlığı, baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik eder. Bu durumlarda mutlaka bir kardiyoloğa başvurulmalıdır” dedi.

'ATRİAL FİBRİLASYON TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEM: LAAC'

Prof., atriyal fibrilasyon tedavisinde kullanılan yeni yöntemlere de değindi. Dr. Koçaş, “Özellikle felç riski taşıyan hastalarda uygulanan LAAC (sol atriyal apendiks kapatma) yöntemi, atriyal fibrilasyona bağlı komplikasyonların önlenmesinde etkili bir tedavi seçeneği sunuyor.”

'2025'e ÖNLEMLERLE GİRİN, SAĞLIKLI GİDİN'

prof. Dr. Koçaş sözlerini şu önerilerle tamamladı:

“2025 yılını karşıladığımız bu özel gecede, sağlığınızı riske atmamak için ölçülü ve dengeli bir yaklaşım sergileyin. Aşırı yağlı yiyecekler, tatlılar ve tuzlu kuruyemiş tüketiminden kaçının. Gazlı ve şekerli içecekler yerine su veya sağlıklı alternatifleri tercih edin. kalp ritmi bozuklukları alkol tüketmeli “Herhangi bir şikayetiniz varsa derhal bir kardiyoloğa başvurun.”

DHA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: