Cumartesi, Kasım 16

Kamboçya yasa dışı uluslararası taşıyıcı anneliğe karşı sert önlemler alıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Komşu ülkelerdeki kısıtlamaların ardından uygun fiyatlı taşıyıcı annelik merkezi haline gelen Kamboçya, insan kaçakçılığıyla ilgili endişeler nedeniyle bu uygulamayı engellemeye çalışıyor.

REKLAM

Ticari taşıyıcı annelik dünya çapında çok popüler bir hizmettir. Ancak ülkeler istismar riskini azaltmaya çalıştıkça potansiyel ebeveynlerin bu süreci takip etmesi giderek zorlaşıyor.

Batı ülkelerinde taşıyıcı annelik hizmetlerinin maliyeti 50.000 ila 200.000 avro arasında değişebilir. Bu nedenle bazı Avrupalılar daha ucuz fiyatlar sunan gelişmekte olan ülkelere yöneliyor.

Tayland, Hindistan ve Nepal gibi ülkelerde ciddi şekilde kısıtlanan taşıyıcı annelik, bu kısıtlamalar sonucunda Kamboçya’da yaygınlaştı ve popüler bir destinasyon haline geldi. Sensible Surrogacy ajansının kurucusu Bill Houghton, yerel yasaklar nedeniyle kapanmak zorunda kalan taşıyıcı annelik kurumlarının genellikle hiçbir kısıtlamanın olmadığı en yakın ülkeye taşındığını söylüyor.

“Taşıyıcı annelik daha yaygın hale geldikçe ve ünlüler bu yöntemi kullanarak aile kurma olasılığını duyurdukça büyüyor ve talep görüyor” diye ekliyor.

Kamboçya’daki acenteler uzun süredir Asya dışındaki ülkelerden gelen müşterilere taşıyıcı annelik hizmetleri sunuyor. Böyle bir ajans olan Shenzhou Zhongtai’nin başkanı Liang Bo, Kamboçya’da taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olan çok uluslu çiftlerin hikayelerini paylaşıyor. Örneğin HIV ile yaşayan Rus çiftler başarılı bir şekilde çocuk sahibi olurken, Hollandalı bir çift Bopha adlı Kamboçyalı bir taşıyıcı anne aracılığıyla bebek sahibi oldu ve süreç boyunca ebeveynlerle iletişim halinde kaldı.

Ancak Kamboçya hükümeti, 2016 yılında uygulamaya koyduğu yasakla yabancıların ülkede taşıyıcı annelik hizmeti almasını engelleme kararı aldı.

Yetkililer müdahale ediyor

Kamboçya, özellikle internet dolandırıcılığı ve zorla çalıştırma başta olmak üzere insan kaçakçılığıyla mücadele ediyor. Bu sorun ülke imajının ciddi şekilde zedelenmesine neden olmuştur. Kamboçyalı yetkililere göre savunmasız kadınlar, genellikle sahte iddialarla yasa dışı taşıyıcı anneliğe veya diğer istismarcı durumlara başvurmaya zorlanıyor.

Bu kadınlar sıklıkla yurt dışından Kamboçya’ya getiriliyor. Örneğin, Phnom Penh yakınlarındaki Kandal eyaletinde düzenlenen bir polis baskınında, Kamboçya’nın insan kaçakçılığı ve cinsel istismar yasası uyarınca suçlanan 24 hamile yabancı kadın yakalandı. Bu kadınlar, Phnom Penh hastanesinde bakıma alındıktan ve bebeklerini doğurduktan sonra iki ila beş yıl hapis cezasına çarptırılabilirler.

Arananlar arasında, internet üzerinden işe alındıktan sonra Kamboçya’da yasadışı bir şekilde taşıyıcı annelik yapmakla suçlanan 13 hamile Filipinli kadın da vardı. Kamboçyalı yetkililer bu kadınları, taşıyıcı annelik yapmak ve kar amacıyla çocukları satmak için suçlularla işbirliği yapan organizatörler olarak görüyor.

Baskılar sadece hedef ülkelerde değil, yurt dışında taşıyıcı anne arayan ebeveynlerin kendi ülkelerinde de yaşanıyor. İtalya yakın zamanda yurtdışında taşıyıcı anneliği suç sayarak bu uygulamayı engellemek isteyen ülkeler listesine bir yenisini daha ekledi.

Şiddetli ekonomik baskı ve sömürü

Kamboçya’da tutuklanan 13 hamile Filipinli kadının akıbeti belirsizliğini koruyor ancak onların içinde bulunduğu kötü durum, uluslararası taşıyıcı anneliğin karanlık tarafına ışık tutuyor.

Filipinler’de kadın, barış ve güvenlik uzmanı Stefani Albert, Filipinlilerin, özellikle de kadınların, küresel göçmen işgücünün önemli bir bölümünü oluşturduğunu açıkladı. Ev işleri, hemşirelik ve hizmet sektörü gibi sektörlerde orantısız bir şekilde temsil ediliyorlar.

Taşıyıcı annelik o kadar yaygın olmasa da Kamboçya’daki Filipinli kadınların durumu, onların kendilerini ve ailelerini geçindirme ihtiyaçlarını ortaya koyuyor.

Albert, “Onlara genellikle büyük meblağlarda para sözü veriliyor. Daha iyi bir hayata duydukları çaresiz ihtiyaç nedeniyle, riskli olsa bile teklifi kabul ediyorlar” dedi.

Euronews’e konuşan Albert, Filipinler’deki sınırlı iş fırsatları, yetersiz sağlık hizmetleri ve zayıf sosyal güvenlik nedeniyle bu kadınların taşıyıcı anneliğe başvurmaya motive olduklarını söylüyor. Çocuk taşıyarak, normalde elde etmekte zorlandıkları daha iyi tıbbi bakıma ve mali tazminata erişebilirler.

REKLAM

Albert, “Filipinli kadınların taşıyıcı annelik vakaları, karşılaştıkları ciddi ekonomik baskıyı gösteriyor” diyor.

Dahası, Houghton’un da açıkladığı gibi, kırsal bölgelerdeki eğitim kalitesinin düşük olması, taşıyıcı anne olmayı kabul eden kadınların çoğu zaman, kararlarının olası riskleri ve sonuçları konusunda tam olarak bilgilendirilmemesi anlamına geliyor.

“Bazen imzalamayı teklif ettikleri sözleşmeleri ve imzaladıkları sözleşmenin şartlarını anlamıyorlar” diyor. “Neyin söz konusu olduğu tam olarak anlaşılmadan büyük meblağlarda para veriliyor.”

Kamboçya’da taşıyıcı anneliğin geleceği

Kamboçya hükümeti, ticari taşıyıcı anneliği çocuklara meta muamelesi yapan bir insan kaçakçılığı biçimi olarak görerek bu uygulamaya karşı sert önlemler almaya devam ediyor.

REKLAM

Kamboçya İçişleri Bakan Yardımcısı Chou Bun Eng’e göre, taşıyıcı annelik müzakereleri çoğu zaman çocukların değerini düşürüyor. Hükümet, taşıyıcı annelere göz kulak olacağına ve bebekleri ülke dışına kaçırmaya çalışan herkesi tutuklayacağına söz verdi.

Ancak taşıyıcı annelik kurumları gizlice çalışmaya devam ediyor ve hem müstakbel ebeveynleri hem de taşıyıcı anneleri yasal ve etik açıdan gri bir alanda bırakıyor.

Ancak uygun fiyatlı taşıyıcı annelik hizmetlerine yönelik küresel talep devam ediyor ve bu tartışmalı uygulamanın geleceği ve gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlar üzerindeki etkileri hakkında soru işaretleri yaratıyor.

Houghton’a göre çiftler kısırlıkla karşı karşıya kaldığı sürece taşıyıcı anneliğe olan talep önemli olmaya devam edecek.

REKLAM

Houghton, taşıyıcı anne arayan kuruluşlara ve bireylere, “dünya çapında ebeveynleri açıkça destekleyen ve taşıyıcı anneyi açıkça destekleyen yargı alanlarını belirlemelerini” tavsiye ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: