Cumartesi, Temmuz 27

İran’da polisin ölümüne neden olan 23 yaşındaki genç idam edildi

İran, 2022’de ülkede patlak veren gösteriler sırasında bir güvenlik görevlisinin ölümüne neden olmak ve beş kişiyi yaralamakla suçlanan Muhammed Kubadlu adlı 23 yaşındaki aktivisti idam etti.

REKLAM

Devlet medyasında yer alan haberlere göre, Muhammed Kubadlu, başkent Tahran’a bağlı Parand kentinde düzenlenen bir gösteri sırasında bir polis memurunu arabasıyla öldürdüğü ve beş polis memurunu yaraladığı gerekçesiyle “cinayet” suçundan yargılanıyordu.

Ülkenin dini yargısının yayın organı Mizan ajansı, haberinde “Ferit Kerempur Hasanvend’i kasten öldüren Muhammed Kubadlu’nun idam cezası, davayla ilgili 487 gün süren adli yargılamanın ardından bu sabah infaz edildi” ifadesine yer verdi. “

Haberde, “Yargıtay’ın kararı onaylamasının ardından bu sabah erken saatlerde sanık Muhammed Kubadlu’ya idam cezası verildi.”

22 yaşındaki İranlı kadın Mahsa Amini’nin başörtüsü İslami kurallara uymadığı için din polisi tarafından tutuklanıp ardından ölmesinin ardından ülke genelinde aylarca rejim karşıtı protestolar patlak verdi.

Kubadlu, cinayetten aldığı idam cezasının yanı sıra “toprağa zarar vermek” suçundan da idam cezasına çarptırıldı.

Ancak Uluslararası Af Örgütü, Kubadlu’nun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ve bipolar bozukluğunun İran adalet sistemi tarafından dikkate alınmadığını bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, açıklamasında Tahran yönetimini suçlayarak şunları söyledi: “Kubadlu, zihinsel engelli olmasına rağmen işkence altında ‘itiraflar’ ve sıkı akıl sağlığı değerlendirmelerinin yapılmaması nedeniyle gölgelenen, açıkça adaletsiz ve düzmece yargılamaların ardından iki ölüm cezası aldı.”

Mizan haber ajansı ise sanığın kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmesi nedeniyle duruşmalarda zihinsel engelli olduğu yönündeki iddialarının asılsız olduğunu savundu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre, Mahsa Amini protestolarının ardından başlayan dört ay süren gösterilerde en az 537 kişi öldü, binlerce kişi tutuklandı. İran basınında çıkan haberlere göre gösterilerde 70’e yakın güvenlik personeli hayatını kaybetti. İran yönetimi güvenlik güçlerinin ölümünden protestocuları sorumlu tuttu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber