Cumartesi, Temmuz 27

İngiltere parlamentosu Ruanda’ya sığınmacı gönderilmesini öngören tasarıyı kabul etti

İngiltere dışında Batılı ülkelerde de tartışma konusu olan ve insan hakları gruplarının tepkisini çeken tasarıya 313 “evet”, 269 “hayır” oyu çıktı.

REKLAM

Britanya Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası, mültecilerin Ruanda’ya gönderilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

İngiltere dışında Batılı ülkelerde de tartışma konusu olan ve insan hakları gruplarının tepkisini çeken tasarıya 313 “evet”, 269 “hayır” oyu çıktı.

Başbakan Rishi Sunak, Muhafazakar Parti içinde “yeterince sert olmadığı” gerekçesiyle eleştirilen tasarıya destek kazanmak için geçtiğimiz hafta çok çalıştı.

Başbakan Sunak, tasarının Muhafazakar Parti’nin çoğunlukta olduğu Avam Kamarası’nda oylanmadan kabul edilmesiyle rahat bir nefes aldı.

Oylamadan önce sosyal medya hesabından açıklama yapan Sunak, parti üyelerini “yasadışı göçe karşı şimdiye kadarki en sert yasa tasarısını” desteklemeye çağırdı.

Sunak, “Bu yasa tasarısı, suç çetelerinin ya da yabancı mahkemelerin değil, bu ülkeye kimin geleceğinin kontrolünü bize verecek. Kaçak teknelerin durdurulması için bu yasa tasarısını desteklemeliyiz.” Dedi.

İngiliz hükümetinin geçen yıl ülkeye yasa dışı yollardan girip sığınma talebinde bulunanları Ruanda’ya gönderme hedefi önce AİHM, ardından Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından engellendi.

Ruanda ile yapılan yeni anlaşma neler içeriyor?

Daha sonra 5 Aralık’ta İngiltere, Ruanda ile yeni bir anlaşma imzaladı.

Bu anlaşmaya göre İngiltere’den Ruanda’ya gönderilen düzensiz göçmenler, İngiltere dışında üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilemeyecek.

Ruanda’daki diğer sığınmacılarla aynı haklara sahip olacak bu kişilerin hukuki taleplerine destek verilecek.

Ruanda’nın sorumlulukları bağımsız gözlemciler tarafından izlenecek.

Tasarıyla Ruanda, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilebileceği güvenli bir ülke olarak kabul edilecek.

Ruanda’nın güvenli olduğunu gösteren hukuki tedbir ve uygulamalar da hayata geçirilecek.

Ruanda ise İngiltere’nin uluslararası hukuka uymaması halinde ülkesinin anlaşmayı iptal edeceği konusunda uyardı.

Göçmenlerin yer değiştirme anlaşması uyarınca İngiltere’nin geçen yıl Ruanda’ya 240 milyon £ ödediği ancak göçmen gönderememesi Muhafazakar Parti içinde sert tepkilere yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber