
Tahinli tatlısı Halva’ya gelir, ancak Kayseri’nin mutfağı bu algıyı kökten değiştirir. Nevzine tatlısı, Tahini’nin en sıcak hamuru, ceviz ile zenginleştirilmiş yapısı ve pekmezin şerbeti, anadolu’nun en karakteristik tatlılarından biridir. Ne baklava gibi ağır ne de pasta gibi ışık …
Tatlı Nevzine tarifi
Malzemeler:
Hamur için:
- 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 bardak yağ
- 1 tahini cam çay
- 1 bardak süt
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 paket cam tozu
- 3 su bardağı un (eklenmelidir)
- 1 bardak büyük çay kırık ceviz
Şerbet için:
- 2 bardak pudra şekeri
- 1.5 su bardağı su
- 1/2 bardak üzüm pekmezi
- 3-4 damla limon suyu
Hazırlık:
- Sorbet’i hazırlayın: Tencerede şeker ve su ve kaynatın. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirin. En son pekmezi ve limon suyunu ekleyin, 2 dakika sonra sobadan çıkarın ve soğumaya bırakın.
- Hamur için: Tereyağı, yağ, tahin, süt ve sirkeyi büyük bir kapta karıştırın.
- Pişirme tozunu ekleyin, unu kontrollü bir şekilde ekleyin ve yumuşak ama merdivenli bir hamur alın.
- Ceviz ve hamuru ekleyin. Hamuru yağlanmış bir kare borçla bastırın.
- Bir çatalla çizikler başlatarak bir şema verin.
- Altın olana kadar 30-35 dakikaya kadar 180 ° C’lik bir fırında pişirin.
- Tatlı fırından çıktığınızda, sıcak sorbe üzerinde yürüyün. Sorbet’i çekmek için en az 3 saat dinlendirin.