Cumartesi, Temmuz 27

Antarktika’da Malta Adası’ndan daha büyük bir buzdağı koptu

Kırılan 380 kilometrekarelik buzdağı, 1956’dan bu yana İngiliz bilim üssüne ev sahipliği yapan Brunt Buz Rafı’nın bir parçasıydı.

REKLAM

Son üç yılda, Britanya’nın Antarktika’daki Halley araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan bölgeden üçüncü bir büyük buzdağı koptu.

Yaklaşık 380 kilometrekare büyüklüğündeki buzdağı, İngiltere kıyılarındaki Wight Adası kadar büyük, 316 kilometrekarelik Akdeniz adası Malta’dan ise daha büyük.

Halley Araştırma İstasyonu, oldukça dinamik bir aşamadan geçen Brunt Buz Sahanlığı’nda yer alıyor.

Yaklaşık Paris büyüklüğündeki A74 adlı 1.300 kilometrekarelik buzdağı, 2021 yılında raftan kopmuş, onu 2023 yılında yaklaşık Londra büyüklüğündeki 1.500 kilometrekarelik A81 adlı başka bir buzdağı takip etmişti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre kırılan son buzdağının kökeni, 31 Ekim 2016’da rafta bulunan büyük bir çatlağa dayanıyor. Tahmin edilebileceği üzere bu çatlağın adı “Cadılar Bayramı Çatlağı” idi.

Nasıl bilgilendirildiniz?

Araştırma istasyonunu yöneten İngiliz Antarktika Araştırması (BAS), patlamayı buzdağının üzerine yerleştirilen iki GPS cihazından öğrendi.

BBC’nin haberine göre GPS verileri, buzdağının her tarafının deniz suyuyla çevrili olduğunu gösteren uydu görüntüleriyle de doğrulandı.

Buzulların kırılmasından duyulan endişe nedeniyle BAS, 2017 yılında tesisi başka bir kayak noktasına taşımış ve uzun kış aylarında tesisi boşaltmaya başlamıştı. Son istasyon personeli Şubat ayında bölgeyi terk etti.

Brunt Buz Sahanlığı’nda son üç yılda çok fazla buz kaybı, sahanlığın denize doğru hareketini hızlandırdı.

Platform, geçmişte yılda 400-800 metre hızla hareket ediyordu, ancak şu anda yılda yaklaşık 1.300 metre hızla hareket ediyor.

1956’dan bu yana bir İngiliz bilim üssüne ev sahipliği yapan Brunt Buz Sahanlığı, Britanya’nın kıtadaki iki büyük bilim üssünden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber