Perşembe, Kasım 14

İnternette “Apaçık Radyo” adıyla yayın yapacak olan Açık Radyo'nun lisans alma imkanı devam ediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen Açık Radyo yetkilisi, karasal yayın lisansı geri alınsa dahi internet yayınlarının devam edeceğini söyledi.

REKLAM

Yayıncılığının 30. yılına bir ay kala Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu (RTÜK) tarafından karasal yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo, internet üzerinden yayına geri dönüyor.

16 Ekim Çarşamba günü saat 13.00'te Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra şunları söyledi: “Açık Radyo evrenin tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık kalacaktır.Bu sözlerle karasal yayınlarını kesmek zorunda kaldı.

BBC Türkiye'nin haberine göre Açık Radyo, “Apaçık Radyo” adıyla apacikradyo.com.tr üzerinden online yayına başlayacak.

11 Kasım'da internette yayına başlaması beklenen Apaçık Radyo'nun ilkeleri ve yayın modelinin Açık Radyo ile aynı olacağı belirtildi.

BBC Türkiye'ye konuşan Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, internet radyosu için şunları söyledi: “Durumda pek bir değişiklik olmayacak. İnternetten 24 saat yayın yapılacak, sanırım öyle olacak. bunun ötesinde önemli bir fark olmayacak.”

Karasal yayın lisansı alma imkanı devam ediyor

İsminin açıklanmasını istemeyen Açık Radyo'dan bir Türk yetkili, Euronews Türkçe'ye karasal yayın lisansı alma ihtimalinin devam ettiğini vurguladı.

İnternet yayıncılığına geçme kararını “dinleyicileri daha fazla bekletmek istemedik” olarak değerlendiren kaynak, yeni aldıkları internet lisanslarıyla yayınlara devam edeceklerini söyledi.

Yetkili, karasal yayın lisansı geri alınsa dahi internet yayınlarının devam edeceğini söyledi.

Ne oldu?

Radyo, 24 Nisan'daki yayınında “soykırım anma törenleri” kapsamında “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandığı için idari para cezası ve beş gün yayın durdurma cezası aldı.

Yargılama sürerken Açık Radyo, teknik ve yazılımsal sorunlar nedeniyle yayınların durdurulacağı tarihlere ilişkin elektronik tebligata ulaşamasa da, 5 gün süreyle yayına ara vermek zorunda kaldığı ve yayınlara devam ettiği tarihlere kesin olarak ulaşamadı. .

Ancak RTÜK, Açık Radyo'nun izlenen sürece ilişkin dilekçesini ve yayının durdurulması gereken tarihlere ilişkin sürecin düzeltilmesi yönündeki çabalarını dikkate almadı ve Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal etti.

Yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo'nun Genel Yayın Yönetmeni 79 (79) Ömer Madra, 1995 yılında “Merhaba evren” sözleriyle yayına başlayan frekansın son anlarını Türkçe'ye verdiği röportajda şu sözlerle anlattı: 17 Ekim tarihli euronews:

Ömer Madra, Ekim ayında Euronews Türkçe'ye yaptığı açıklamada, lisansın iptali için hukuki sürecin devam ettiğini söylemişti.

Geçtiğimiz haziran ayından bu yana internet yayıncılığına geçmeye hazırlandıklarını söyleyen Madra, iptal edilen lisansların geri alınmasını umduklarını söyledi.

“Karasal yayına dönemesek bile en kötü senaryoda aynı süre içerisinde dijital yayına devam edebiliriz. Hatta dijital yayına geçiş izni almamız birkaç günle de sınırlı olabilir. Haziran ayından bu yana tüm hazırlıklarımızı planlamıştık. Bu konuda birçok hazırlık yaptık.”

REKLAM

“Yüzde 100 diyemiyoruz ama hukuken büyük bir ihtimal. Kazanılmış hakları geri alabiliriz. Ancak olmazsa aynı karasal yayın lisansına başvuramayız. İstanbul'daki FM (frekans modülasyon) bandı çok güçlü olduğu için” kira, yeni bir lisans başvurusu yapılmaz.”

24 Nisan yayını ve “Ermeni Soykırımı” ifadesi

Euronews Türkçe'nin karasal yayın lisansının 17 Ekim'de iptal edilmesine kadar giden süreci anlatan Madra, 24 Nisan 2024 yayınındaki “Ermeni soykırımı” ifadesinin bağlam dışına çıkarıldığını söyledi.

“O gün, 24 Nisan 2024, ana haber yayınımız Açık Gazete'de Cengiz Akdar'ın katıldığı bölümde, [‘Ermeni soykırımı’] Anmaların tarihçesi ve ulaştığı noktalar hakkında bir değerlendirme yapılıyor. Aynen öyle diyor. “Bugün burada kolluk kuvvetlerinin koruması altında anma töreni yapılırken Paşinyan'ın da soykırımdan bahsetmediği” söyleniyor. Burada farklı siyasi aktörlerin konuya ilişkin mevcut tutumundan söz ediyor ve şu sözler cümle halinde ifade ediliyor:'Ermeni yani Osmanlı topraklarında yaşanan tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıl dönümü. Bildiğiniz gibi bu yıl Ermeni soykırımını anma etkinlikleri de yasaklandı.'.

Bu ibarelerin kullanılmasının ardından RTÜK, 6664 sayılı Kanun'un 8'inci maddesi uyarınca; 6112, şunu belirtti:Toplumda nefret ve düşmanlığı kışkırtmak veya toplumda nefret duyguları yaratmakKanala yaklaşık 280 bin TL idari para cezası ve beş gün yayın durdurma cezası verdi.

REKLAM

Cezaya itiraz ederek cezanın ilk taksitini ödediklerini belirten Ömer Madra, şöyle konuştu: “İlk taksit makbuzumuz duruyor. Ancak yayınların durdurulacağı tarihlere ilişkin elektronik bildirim tarafımıza ulaşmadığı için, Yayınlarımıza olduğu gibi devam ettik.”

Madra, RTÜK'ün kendilerine kestiği cezayı umursamamış gibi bir yargılama yapıldığını belirterek, “Vermedikleri yayın durdurma tarihleriyle ilgili 'Bize yeni tarih verin' diye dilekçe verdik. Bildirim sorunu nedeniyle ulaşamıyorum.”

“Elektronik olarak gönderilen tebligatta Üst Kurul karar metni açılmasına rağmen, elektronik tebligat sistemindeki bir yazılım hatası nedeniyle kapanış günlerini belirten yazı açılmamıştır. [yayın durdurma tarihlerinden] Bize bilgi verilmediği için karar uygulanamadı. Aksine karara para cezası da eklenince RTÜK'e ödeme başvurusunda bulunuldu ve ilk taksit ödendi. Kabul ettiler. Makbuz da geldi.”

Ömer Madra, ilk yayın yasağı kararının Açık Radyo'nun tüm programlarına değil, yalnızca cezaya neden olan “soykırım” ifadesinin kullanıldığı programa ve orada bulunan kişilere verildiğini hatırlattı.

REKLAM

“Ruhsatın iptali 'Ermeni soykırımı' ifadesinden değil, usulden kaynaklanmaktadır.”

Madra ayrıca, RTÜK'ün yayın yasağının uygulanmasına yönelik “yeni tarih istenmesi” dilekçesine yanıt vermediğini, lisans iptali kararının “Ermeni soykırımı” ibaresinden dolayı alınmadığını söyledi.

“Bize uygulanan yayın durdurma kararına uymadığımız için lisansımız iptal edildi. Lisansın iptali programda geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesinden kaynaklanmadı.”

Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun uyguladığı tehcir politikasının damgasını vurduğu 1915 olaylarını “her iki tarafın da acı çektiği bir dönem” olarak tanımlarken, aralarında ABD, Rusya ve birçok Avrupa ülkesinin de bulunduğu 34 devlet, bunu “Ermeni soykırımı” olarak kabul ediyor “”.

RTÜK'ün verdiği lisans iptal kararına ilişkin temmuz ayında alınan yürütmeyi durdurma kararını hatırlatan Ömer Madra, şunları söyledi: “Yaptırım kararına itiraz ettiğimiz davada 21'inci İdare Mahkemesi, yaptırımın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. RTÜK'ün savunması da yürütmenin durdurulması kararına karşı üst makama başvurdu “Mahkemeye başvurdu ama üst mahkeme kararı reddetti, dolayısıyla RTÜK de vermedi” Ruhsatın iptali kararını tebliğ ettim” dedi.

REKLAM

21. İdare Mahkemesi'nin 8 Ekim 2024 tarihinde davayı yeniden değerlendirdiğini ve “yürütmenin durdurulması kararı”nı iptal ettiğini belirten Madra, şöyle konuştu: “Biz itiraz edemeden RTÜK, daha önce almış olduğu karasal yayın lisansının iptali kararını derhal tarafımıza bildirdi. Alındı ​​ve lisansımız iptal edildi.” onu kullanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: