Çarşamba, Ocak 1

Charles Michel: ‘(Ukrayna’ya) Daha fazla askeri teçhizat sağlamamız gerekiyor’ | ÖZEL

Euronews’e konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB ülkelerinin Ukrayna konusunda birleşmeyi başardıklarını ancak Gazze konusunda bunu başaramadıklarını itiraf etti. Michel, “Eleştirileri kabul ediyorum, birleşmek uzun zaman aldı çünkü baştan beri üye ülkeler arasında farklılıklar vardı” dedi.

REKLAM

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Euronews’e verdiği özel röportajda, “Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat sağlamamız gerekiyor” dedi. dedi.

Görev süresi Aralık 2024’te sona erecek olan Michel, Euronews Brüksel muhabiri Shona Murray’in Ukrayna’daki savaştan Orta Doğu’ya, Brüksel’in Gazze’ye yönelik çifte standart gösterip göstermediğine kadar çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, İsrail ile Hamas arasındaki savaş, daha yeşil (çevre dostu) bir kıtaya geçiş ve çeşitli ekonomik zorluklar karşısında AB’nin tutumunu önemli ölçüde etkileyecek siyasi değişiklikleri beraberinde getirecek.

400 milyondan fazla Avrupalı ​​seçmen, Strazburg Parlamentosu’nun yeni üyelerini seçmek için Haziran ayında sandık başına gidecek. Ardından yeni seçilen milletvekilleri Brüksel’deki bir sonraki liderlik ekibini belirleyecek.

Euronews muhabiri Shona Murray:

Seçmenlerin yüzde 46’sı Avrupa kurumlarının, Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa Komisyonu’nun etkisini azaltmak ve ulusal hükümetlere daha fazla yetki vermek istediklerini söylüyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? Sizce bunun nedeni nedir? Bu bir tür kurumsal başarısızlığa, algı eksikliğine mi işaret ediyor?

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel:

“Hayır, beni şaşırtmadı. Ama öte yandan AB genelinde pek çok insanın, örneğin Kovid-19 ile karşı karşıya kaldığımızda cevabın, çözümün küresel düzeyde olacağını bildiğini biliyorum. Avrupa Birliği… Enerji krizi varsa, enflasyon varsa, iklim değişikliğiyle ilgili zorluklar varsa… .

Avrupa düzeyinde daha fazla iş birliğine ve koordinasyona ihtiyacımız var. Ulusal düzeyi Avrupa Birliği düzeyiyle karşılaştırmaya çalışmanın bir hata olduğunu düşünüyorum. “Eğer güçlü Üye Devletlerimiz ve güçlü bir Avrupa Birliğimiz varsa, bu, AB genelindeki tüm vatandaşlarımız için iyi olacaktır.”

euronews:

Avrupa’da barış açısından da dün söylediğiniz gibi, “Eğer Ukrayna’ya Rusya’yı durduracak kadar destek vermezsek buradaki bir sonraki hedef biz olabiliriz.” Son birkaç yılda bunu çok duyduk ama yine sıradanlaştı. Örneğin İspanya Savunma Bakanı’nın, insanların şu anda içinde bulunduğumuz büyük tehlikenin farkında olmadıklarını düşündüğünü söylediğini duyduk. Bunu neden şimdi söylüyorsun? Elinizde hangi delil var ve ne soruyorsunuz?

Carlo Michel:

“Her şeyden önce insanlara gerçeği söylemem gerekiyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme kararıyla büyük bir zorlukla karşı karşıyayız. Bu sadece Ukraynalılar için değil, demokratik ilkelerin temellerine inanan hepimiz için bir meydan okumadır. Ve Bunun kesinlikle ciddi olduğunu düşünüyorum.” Bir tehdit olduğuna inanıyorum.

Dolayısıyla gereğini yaptığımıza ve yapmaya devam edeceğimize inanıyorum. Hemen Ukrayna’yı desteklemeye ve Rusya’ya yaptırım uygulamaya karar verdik ve birleştik. Ancak bu yeterli değil. Daha fazlasını yapmalıyız. Hızlı hareket etmeliyiz. Bu nedenle Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat, daha fazla mali destek sağlamak ve Rusya üzerinde daha fazla baskı oluşturmak için bir kez daha somut önlemler almaya çalışıyoruz. “Avrupa projesinin kurucu babalarının öncelikleri olan barışa, güvenliğe ve refaha inanıyorsak buna ihtiyacımız var.”

euronews:

Ama sen çok daha ileri gidiyorsun. Savaş ekonomisini, yani Avrupa’daki tüm ekonomik sektörlerin seferber edilmesini talep ediyorsunuz. Bu, toplumların yapısında köklü bir değişiklik anlamına gelir.

Carlo Michel:

“Evet aynen öyle. Daha fazlasını yapmamızı istediğim konusunda da kesinlikle haklısın. Neden? Çünkü son on yıllara baktığımızda Avrupa Birliği projesinin ortak değerlere sahip olduğumuz fikri üzerine kurulduğunu görüyoruz. ​​ve daha fazla refah için işbirliği yapmamız gerektiğini. Gelin hep birlikte ekonomik modelimizi değiştirelim “Uyum sağlamamız gerektiğinin farkındayız. İstikrarı ve güvenliğimizi korumak için savunma sanayii üssümüze çok daha fazla yatırım yapmalıyız.”

REKLAM

euronews:

Peki neden şimdi savaş ekonomisi çağrısı yapıyorsunuz? Bunun nedeni, Ukrayna’daki durumun bir çıkmaza girmiş olması ve gelecek yıl Ukrayna için önemli bir ilerleme beklenmemesi mi?

Carlo Michel:

“Bir yandan Ukrayna’nın direnme ve geri püskürtme başarısının çok olumlu olduğunu düşünüyorum ama Karadeniz’de daha fazla kontrol sağlama başarısı yeterli değil. Bu çok önemli. Belki bu konuyu pek konuşmuyoruz, ama stratejik açıdan çok önemli.

Öte yandan Rusya’nın mühimmat ve askeri teçhizat açısından daha güçlü bir askeri konumda olduğu da bir sır değil. Bu nedenle daha fazla askeri teçhizat sağlanmasının aciliyeti var. İki yıl içinde değil. Çok geç olacak. Şimdi şu an…

REKLAM

Bu nedenle örneğin Çek girişimini somut olarak destekliyoruz. “Çek yetkililerinin, bu ekipmanın Ukrayna’ya çok hızlı bir şekilde teslim edilebilmesi için diğer birçok ülkeyle birlikte askeri ekipman satın almayı teklif etme kararını takdir ediyorum.”

euronews:

Bir başka önemli konuya, Orta Doğu’daki duruma geçmek istiyorum çünkü Avrupa Konseyi Başkanı olarak görevinizin bir kısmı da karmaşık konularda AB üye ülkeleri arasında fikir birliği oluşturmaktır. Hamas’ın 7 Ekim’de İsraillilere yönelik vahşi terör saldırısına İsrail’in verdiği yanıtın bir sonucu olarak şu anda Gazze’de oldukça yürek parçalayıcı sahnelere tanık oluyoruz.

Ancak Josep Borrell’in de söylediği gibi açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması, bebek ölümlerinin devasa boyutlara ulaşması, amputasyonlar için temel tıbbi malzemelerin bulunmaması gibi konuları duyuyoruz. Bu durum AB’yi zayıflattı mı? İsrailli ve Ukraynalı siviller için olduğu kadar Filistinliler için de birlik veya sempatinin olmaması gibi çifte standartların olabileceğini mi düşünüyorsunuz?

Carlo Michel:

REKLAM

“Öncelikle Avrupa Birliği düzeyinde giderek daha birlik haline geldiğimizi belirtmek isterim. Ama doğruyu söylemek zorundayız. Bu, Hamas’ın başlattığı bu saldırının hemen ardından oldu. Hamas’ı kınarken aynı fikirdeydik. Korkunç bir terör saldırısı olduğuna şüphe yok ama öte yandan Avrupa Konseyi’nde oybirliğiyle tavır almak daha zordu, neden, çünkü üye devletlerimizin İsrail’le kendi ilişkileri ve kendi tarihleri ​​var. Filistin.

Ama en önemlisi büyük ilerleme kaydediyoruz. Birkaç gün içinde iki veya üç temel sütuna dayanan çok güçlü bir mesajla birleşeceğimize çok eminim.

1. İnsani yardım erişimi Çifte standart yoktur. Her sivilin hayatı önemlidir. Bu son derece açık olmalıdır. Uluslararası alanda güvenilir olmak istiyorsak, AB’nin tüm iletişiminin bu konuda son derece açık olması gerekir.

2. Bölgesel gerilimlerin daha da tırmanmasını önleyin Bunun için her şeyi yapmalıyız. Lübnan, Kızıldeniz. Her şeyin siyasi ve diplomatik düzeyde yapılması son derece önemli.

3. İki devletli çözümü tam olarak destekliyoruz. Ve bu konuda 27 üye ülke, bu önemli konuda herhangi bir belirsizlik olmaksızın hemfikirdir.

REKLAM

Shona Murray:

Yani çifte standart olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Carlo Michel:

“Sizlerle çok samimiyim. Biz Kovid-19’la çok iyi mücadele ettik, iklim değişikliği konusunda en ön saflarda yer aldık. Standartları biz belirledik, başkaları da bizi takip ediyor. Bir araya gelerek iklim değişikliğinde güçlü bir pozisyon almayı başardık. Ukrayna’ya karşı savaş Orta Doğu’da olduğu gibi, eleştirileri kabul ediyorum, birleşmemiz daha uzun sürdü çünkü başlangıçta üye ülkeler arasında farklılıklar vardı, ancak birkaç hafta veya birkaç ay içinde önemli ilerleme kaydedebileceğiz. “Birime doğru. Bu bizim yönümüzdür. AB liderliğinde bazı belirsizlikler olduğunda, bunun Putin ve Kremlin tarafından Batı’nın sözde “AB ikiyüzlülüğü” fikrini körüklemek için kullanıldığı da doğru. Dünya: Afrika, Latin Amerika, Orta Asya ve bu ülkelerin AB’si konusunda çok açık olmak istiyoruz: “Doğu dahil olmak üzere her zaman ve her yerde uluslararası hukuku ve kurallara dayalı düzeni korumamızı beklediklerini hissediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: